Uitnodiging

Dekselse Bosch / Afval is Goud is een beeldend theatraal drijvend werk wat geïnspireerd is op het schilderij “de Hooiwagen” van Jheromius Bosch. Uit verschillende laat- middeleeuwse bronnen blijkt dat hooi geassocieerd werd met wereldse zaken zoals bedrog, ijdelheid, materialisme en hebzucht :  ”De wereld is een hooistapel en ieder neemt daarvan zoveel hij vatten kan”. 

Dekselse Bosch/ Afval is Goud  nodigt uit om met andere ogen naar afval te kijken. Door onze welvaarts-wegwerp-maatschappij raken onze grondstoffen op en is recyclen noodzakelijk. Wij bouwen ons beeld van 2e hands materiaal wat ingezameld wordt onder de Bossche bevolking, daardoor wordt letterlijk iedereen met elkaar verbonden. Verbinding is essentieel in ons werk en ook in het leven ook al denken wij mensen ons zelf voortdurend los.

Voor dit project werken wij samen met de Bossche afvalstoffendienst. De mensen die zorg dragen voor ons wekelijks afval, zullen schitteren op het water van de Binnen Dieze. Op geheel eigen wijze laten zij zich zien en horen op onverwachtse momenten. Zij zullen zwemmen in het goud; in een gouden afval-landschap.Marianne van Heeswijk & Désirée van der Heijden

concept en uitwerking
Marianne van Heeswijk (beeldende kunst) www.villavanheeswijk.nl
Désirée van der Heijden (theatermaker)  www.deezs.nl

met medewerking van Medewerkers van de Afvalstoffendienst ’s.Hertogenbosch www.afvalstoffendienst.nl, Bossche bevolking.

Marianne is een beeldend kunstenaar die theatraal werk maakt en Désirée is een theatermaker waarbij het beeld een grote rol speelt in de voorstellingen. In hun samenwerking  begeven zij zich alle twee op beiden kunstgebieden waardoor een versmelting van disciplines ontstaat.  Onvoorspelbaarheid, rauwe schoonheid en verbinding zijn de sleutelwoorden voor het werk dat zij maken.

Deze brief is uitgedeeld aan alle medewerkers van de afvalstoffendienst. Op deze manier proberen we medewerkers/sters te vinden voor "Afval is Goud".


           
Dekselse Bosch/Afval is Goud!

Beste,
                                                                                              
Graag stellen we ons aan je voor:

                              
Links, Marianne van Heeswijk (beeldend kunstenaar) en rechts, Désirée van der Heijden
(theatermaker) op de foto, samen op een waterfiets voor de Bosch Parade in Den Bosch.
De Bosch Parade is een kunstzinnige optocht over de Binnendieze, die 5x vaart in de derde week van juni, met als uitgangspunt het werk van de schilder Jeroen Bosch, zie www.boschparade.nl

Vorig jaar hebben wij naar aanleiding van het schilderij 'de Tuin der Lusten' het drijvende beeld
 'Tuin der Liefde' gemaakt wat o.a. bestond uit honderden witte knuffels.
We hebben daarvoor samengewerkt met Bossche schoolkinderen en vrijwilligers.
Misschien heb je het wel gezien:

Dit jaar is ons uitgangspunt het schilderij 'De Hooiwagen' (zie boven) van Jeroen Bosch,
wat onder andere over materialisme en hebzucht gaat.
Aangezien wij vinden dat er veel te veel weggegooid wordt in onze welvaartsmaatschappij , willen wij graag met jullie: de mensen die zorg dragen voor ons afval, gaan samenwerken.
Ons idee is een prachtig drijvend landschap van 'afvalgoud' (denk aan: deksels, bierdoppen, cd’s)
waar 4 vuilnismannen in te zien zijn en meerdere vuilnismannen langs de kant die daarop reageren.

Om een lang verhaal kort te maken: Wij willen op zoek gaan naar jullie talenten! Denk bijvoorbeeld aan zingen, fluiten, muziek maken en/of sterke beenspieren om te waterfietsen! Wij willen dus vragen of jullie met ons dit avontuur aandurven. Om te beginnen gaan wij een dag meewerken op de vuilniswagen en wij hopen dat jullie net zo enthousiast worden over dit project als wij zijn!

Alvast bedankt & hopelijk tot ziens, vriendelijke groeten,
Désirée van der Heijden www.deezs.nl 0653781538
Marianne van Heeswijk www.villavanheeswijk.nl 0645342223©deezs
desireevanderheijden@tele2.nl